Новини

Детайли за изпита

Публикувано на

Взехме дата за изпита -- на 18ти февруари, от 10:00 докогато се получи. По груби сметки, може би ще отиде до към 18:00, но зависи колко хора отложат за септември, колко време отнемат защитите и т.н.

Ако знаете, че няма да дойдете на изпита, не сте готови с проекта си или не сте достатъчно доволни от него, няма проблеми да отложите за септември, ще ви запазим точките от домашни. Пишете да ни кажете, за да знаем да не чакаме. Иначе, няма проблеми да дойдете и по-късно от 10, но пак, по-добре ни предупредете. Basically, ако примерно в 16:00 сме приключили и няма повече хора, вероятно ще си ходим. Не е проблем да дойдете и да седнете някъде да пишете код, докато изпитваме останалите.

Залата е 107, която е компютърен кабинет. Ако имате лаптоп, вземете си го и ще тестваме на него, иначе се погрижете проекта ви да се компилира и работи на машините във ФМИ. Ще демонстрирате програмата, след това ще разгледаме кода заедно. Ще ни дадете и едно архивче с кода, за да проверим после дали някой не го е изтеглил отнякъде и преименувал променливите :) (да, имали сме такива случаи, да, вероятно ще го хванем).

Предизвикателство 3, домашни, проекти

Публикувано на

С домашните приключихме за тази година. Кой колкото точки е изкарал, изкарал, scale-нахме точките от 15 на домашно до 20 на домашно, за да може общия брой да е 60.

That said, ако не сте на максимума, имате шанс да изкарате още 4 точки с това предизвикателство: https://fmi.rust-lang.bg/challenges/3. Нямахме имплементация на итератор из домашните, нямахме и много closures, така че ето ви мъничък шанс да ги упражните.

Крайния срок да си пуснете предложение за проект (в #projects канала в discord, или ако се налага, по мейл) е края на семестъра, 20 януари. След тази дата не приемаме вече предложения и ако някой не си е pitch-нал идеята, приемаме, че няма да завършвате тая сесия (но можете да се явите септември със същите точки от домашни, никакъв проблем не е). Ще разгледаме идеите близките седмици и ще ви дадем някакъв feedback за детайлите, но като цяло ако сме ви дали thumbs-up, може да почнете да си разцъквате нещата смело.

Весели празници

Публикувано на

Днес беше последната лекция за календарната година -- четвъртък няма да имаме урок, ще се върнем на 5ти януари.

Междувременно, имате домашно, с което да се забавлявате, ако (когато) ви стане скучна празничната програма на българските телевизии: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/3. Че и да не ви е скучно, вероятно е добра идея да вкарвате по малко време да си подкарате домашното. Имате доста време, но има и доста работа.

Имате и да си мислите за проекти. Януари вече ще почнем нежно да ви ръчкаме да си избирате какво ще ни покажете на края на сесия. Това плавно ще прелее до по-сериозно ръчкане, но засега просто си мислете преди лягане за нашия project guide и сънувайте desktop toolkits, CLI, web frameworks etc: https://fmi.rust-lang.bg/guides/projects.

Пожелаваме приятно прекарване на празниците и силен старт на новата година.

Без лекция на 8ми декември

Публикувано на

8ми е официален празник, но за всеки случай да го обявим -- няма да водим лекция този четвъртък. Ще се видим пак на 13ти, вторник.

Второ домашно

Публикувано на

Пуснахме второ домашно, за което имате една седмица -- до 24ти: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/2. Не би трябвало да е твърде трудно, стига да си четете внимателно условието (и да почнете отрано). Пък ако нещо в условието не е ясно, пишете ни в Discord и ще доуточняваме.

Първи ноември е неучебен ден

Публикувано на

Да, знаем, че е празник, но го нямаше в академичния календар, така че ни изненада 😅. На първи ноември, вторник, няма да имаме лекция, ще се видим в четвъртък.

Второ предизвикателство

Публикувано на

Първото домашно приключи, може да разгледате другите решения и да видите (и пуснете) тестовете, които сме ползвали за оценяване: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/1

Ако сте изпуснали някакви точки, това е добър урок за следващото домашно да следите внимателно условието и да предавате по-отрано -- грешките, които видях ми изглеждат или като резултат от бързане в последния момент, или изпускане на детайли, които сме описали (hint: превеждането на текстовите изисквания като тестове помага ужасно много да не изпуснете нещо).

Ако искате да понаваксате, вече е отворено и второ предизвикателство за малко бонус точки: https://fmi.rust-lang.bg/challenges/2. Ето и малко общо инфо за пускане и оценяване на предизвикателства: https://fmi.rust-lang.bg/guides/challenges

Първо домашно

Публикувано на

Първото домашно вече е на линия: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/1.

Не очакваме да е твърде трудно, понеже ви е първо и тепърва учите базовите неща. Второ вероятно ще ви предизвика малко повече, сега се концентрирайте върху това да си подкарате Rust, може би да си напишете някой и друг тест (както ще ви научим довечера), и все пак пуснете решението си колкото се може по-рано, в случай че изникнат непредвидени проблеми.

Близките дни ще пусна едно видео в Discord с демонстрация как се submit-ва домашно, но дори и преди това, имате си инструкции тук: https://fmi.rust-lang.bg/guides/tasks.

Срока ви е една седмица, до другия четвъртък 17:00 часа.

Начало на курса

Публикувано на

Уводната лекция на тазгодишното издание на "Програмиране с Rust" ще е довечера, 4ти октомври, в 19:15, зала 200. Елате да си поговорим за езика, да ви разкажем как ще се провеждат лекциите, може би и да идем в някое близко заведение за бира след това.

Елате и в Discord: https://discord.gg/FCTNfbZ