Новини

Предизвикателство 2 и почивни дни

Публикувано на

Пуснали сме второ предизвикателство за 4 бонус точки: https://fmi.rust-lang.bg/challenges/2. Ако сте назад с точките, искате да си акумулирате малко в аванс, или просто ви се пише Rust, може да го пробвате. Решението е "всичко или нищо", така че няма да получите частичен брой ако итерирате само по редове :).

Другата седмица няма да имаме лекции заради студентския празник -- предполагаме, че поне част от вас ще са заети с него и на 7ми, и на 9ти, така че ще се върнем на 14ти, когато ще си говорим за async и await.

Патронен празник

Публикувано на

Този четвъртък, 25 ноември, е патронния празник на СУ, така че няма да имаме лекция. Довечера ще си говорим за multithreading, и следващия урок ще е следващия вторник.

Домашно 2

Публикувано на

Второ домашно е пуснато, като имате срок 1 седмица, до следващия четвъртък: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/2.

Видео сървъра си остава "новия", който ползваме -- насочих http://video.fmi.rust-lang.bg към него, обаче, така че не би трябвало да можете да го сбъркате. Ако има промени, ще обявим в Discord, и ще променим адреса в секция "Табло".

Сървърни проблеми

Публикувано на

Ако случайно не можете да влезете във видео лекцията, сори, проблеми със сървъра. Днес сме тук: https://bv.1h.cx/b/vhx-inu-xif-ast

Ще стабилизираме нещата до четвъртък.

Първо домашно приключи

Публикувано на

Цели 81 човека предадоха първо домашно, повечето с максималния брой точки. Което вероятно значи, че е било твърде лесно скучно, но не се притеснявайте, второ ще бъде по-интересно.

Може да намерите пълния тест, който сме използвали за оценяване, тук: 01/test_full.rs. Ако ви липсват 2 точки, може да си пуснете тестовете и да видите какво точно сме валидирали. Вероятно сте приели "U" за валиден вход на третата функция, а не е -- в инструкциите ясно пише, че входа се очаква да е комбинация от ДНК базите, и че очакваме да валидирате за това. Само 2 точки са, така че не си го слагайте на душата, просто си имайте едно наум да внимавате повече за второ домашно.

Вече можете да видите и решенията на колегите си в "предадени решения", ако ви е любопитно как са го решили другите. Тази задача не беше твърде сложна, но пак има различни подходи -- не пречи да хвърлите едно око и да се поучите.

Първо домашно

Публикувано на

Имате една седмица да се справите с първото домашно: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/1

Не очакваме да е твърде трудно, но това все пак е нов език за (повечето от) вас, така че почнете отрано и го разгледайте внимателно. Задължително прочетете и guide-а за домашни: https://fmi.rust-lang.bg/guides/tasks.

Както при всички бъдещи домашни, смело питайте въпроси по условието в discord (стига да не съдържат код от решението ви :)) -- ще доуточняваме и ще добавяме информация към условието.

Първо предизвикателство

Публикувано на

Започваме ударно с едно малко парче код, с което да си инсталирате Rust и да го пробвате: https://fmi.rust-lang.bg/challenges/1. Надяваме се, че няма да е наистина предизвикателно, но както със всичко друго, пишете въпроси в discord ако има нещо неясно.

Ако сте се записали в СУСИ наскоро, ще се наложи да пратите три имена и факултетен номер да ви добавим ръчно в списъците. Ако случайно сте в waiting list, подозирам, че като напредва кампанията за избираеми дисциплини, ще има хора, които ще се откажат, така че включете се в лекциите (пратете три имена, факултетен номер да ви добавим), направете си предизвикателството, пък ще се запишете в СУСИ на някоя следваща фаза. Риск е, но какво да се прави :).

Начало на курса

Публикувано на

Утре, 5ти октомври, ще проведем уводната лекция на тазгодишния курс. Лекцията ще се проведе онлайн и ще се запише за хората, които я изпуснат. Ако имате интерес към курса, включете се на http://video.fmi.rust-lang.bg/ (парола: 26XysBJp) към 19:15. Ще ви дадем някаква идея за езика Rust и какво може да очаквате от самия курс.

Лекциите ще се провеждат изцяло онлайн ("ПФОЕС"), въпреки че в програмата е сложена стая -- писали сме на деканата, но отнема време да се обновят нещата. Видео стаята ще има парола по-нататък, която ще видите при регистрация в този сайт, но детайлите ще обясним в началната лекция.

Ако имате въпроси или неясноти и сте изпуснали лекцията, или просто искате да се свържете директно, може да ни пратите мейл на fmi@rust-lang.bg, или да се включите в discord-а на курса: https://discord.gg/r9Wcazk