Новини

Дата за изпита

Публикувано на

Изпита ще се проведе на 16ти февруари, неделя, в зала 107, между 10:00 и 15:00. Ако не успеете да се справите навреме с проекта си, пишете ни един мейл да знаем да не ви чакаме.

Залата ще има компютри, но ви съветваме да си донесете лаптопи, ако ги имате, за по-удобно.

Сесията наближава

Публикувано на

Сесията идва, така че малко информация на едно място, като за последно:

Тъй като имаме 3 домашни, а не 4, сме scale-нали домашните да дават по 20, а не по 15 точки. Всичко останало си остава същото, тоест:

 • 60 точки максимум от домашни (+ може да имате бонуси от предизвикателства или по 1-2 за тестове)
 • 60 точки от проект

Разбиването на точки за оценката:

 • 60т: 3
 • 75т: 4
 • 90т: 5
 • 105т: 6

Дори да имате вече достатъчно точки за 3, трябва да се явите на изпит. Който не си е избрал проект, има време до края на календарната седмица да го обяви в discord, в #projects канала, или да ни прати мейл на fmi@rust-lang.bg. Може да изискаме от вас да добавите нещо към идеята си ако решим, че е твърде проста, или да ви предупредим, че сте твърде смели и може да намалите малко scope-а :).

Ако се наложи, може по време на сесията да си смените детайлите на идеята. Самия изпит ще бъде в края на сесията, колкото се може по-късно (още не сме взели дата), но ви съветваме да почнете отрано при всички положения. Не знам дали сте забелязали, но пускането на домашни късно често backfire-ва.

За самия проект, оценката ще бъде:

 • 30т за функционалност: проекта прави каквото сте казали, че ще прави.
 • 15т за стил: кода е горе-долу добре изглеждащ Rust код. Разгледайте предни домашни и съветите ни по тях.
 • 15т за тестове: Летвата ни е ниска, предвид че рядко има тестове. Ако нямате дори един, със сигурност ще изгубите 15т, така че има доста смисъл да положите не-нулево усилие в тази част. (Макар че ако усилието е "it works, 2+2=4", вероятно няма да мине :))

Ако не предложите проект, приемаме че няма да идвате. Ако предложите, но решите, че няма да се справите навреме за изпита, пишете ни да не ви чакаме. Може да пробвате септември, със същите точки от домашни.

Трето домашно, второ предизвикателство

Публикувано на

Ще намерите трето домашно публикувано и отворено до вторник: https://2019.fmi.rust-lang.bg/tasks/3. Това ще ни бъде последното домашно, защото няма време за повече :).

Ако сте изпуснали някое старо домашно или не сте се справили достатъчно добре, или просто искате да си boost-нете точките за да си имате резерва, има и опционално предизвикателство: https://2019.fmi.rust-lang.bg/challenges/2. Ще ви даде 5 точки, all or nothing. То е отворено до четвъртък, за да можете да се концентрирате върху домашното и да пробвате предизвикателството като бонус. Или ги направете заедно, ваш избор.

При въпроси за домашното или предизвикателството, пишете в Discord.

Зимна ваканция

Публикувано на

Покрай зимната ваканция, в четвъртък (19ти) няма да имаме лекция. Първата лекция от новата година ще е на 7ми януари.

Вторник, 17ти декември, си имаме редовна лекция и ще говорим за GUI-та.

Първо предизвикателство

Публикувано на

Ако искате да изкарате 5 допълнителни точки, първо предизвикателство е отворено до другия вторник: https://fmi.rust-lang.bg/challenges/1

Тези точки са за бонус -- ако сте доволни от точките за домашни досега и сте оптимистични за това как ще се справите с третото домашно, спокойно можете да скипнете предизвикателството. Ако сте изпуснали второ примерно, можете да използвате това и следващи предизвикателства, за да наваксате.

Втора задача

Публикувано на

Второто домашно вече е отворено, до следващия вторник: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/2. Прочете си guide-а за домашни, вижте внимателно условието, пишете в Discord-а, ако има неясноти с условието.

Както и преди, всякакво споделяне на код е забранено, но ако си напишете ваши си тестове и искате да ги споделите с колегите, go right ahead.

Първа задача

Публикувано на

Първата задача е публикувана, от вчера: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/1. Можете да намерите примерен тест в github репо-то rust-homework. Изтеглете си го, проверете дали върви както трябва (вижте коментара в горната част на теста), и се погрижете кода ви да се компилира и да минава поне този базов тест, преди да го submit-нете.

Силно ви съветваме да почнете отрано и да качвате решенията си през интерфейса. Дори да са частични. Можете да ъпдейтвате решенията си колкото пъти искате докато крайния срок приключи. Ние ще оценим последната версия.

Ако имате каквито и да е въпроси по условието, свободно питайте в discord. Ще изясним каквото можем, ще коригираме каквото се наложи.

Отбелязваме, че НЕ post-вате части от кода си в discord, или където и да е другаде. Домашното е самостоятелно. Това, което можете да post-вате, са допълнителни тестове, които сте си написали, и смятате, че ще са полезни за колегите ви. Може да ги споделите през github, bitbucket, каквото си пожелаете.

Hello World

Публикувано на

Първата лекция на курс 2019 ще бъде утре, вторник, 8ми октомври.

Лекциите ще се водят:

 • В зала 101
 • Вторник и четвъртък
 • От 19:15 до 21:00

Може да се свържете с нас в Discord-а на курса: https://discord.gg/FCTNfbZ. Ако не искате да се записвате в Discord, просто refresh-вайте този сайт за новини и ни пишете на fmi@rust-lang.bg.